BSK- Sotning-Eldningsinstruktioner

Det finns totalt 23 eldstäder i fastigheten. 

FÖRENINGENS ANSVAR

Föreningen ansvar för att sotning av fastighetens eldstäder och för att Brandskyddskontroller genomförs enligt lagstadgade tidsintervaller. 

Sotning: vart 4:e år vi tillhör  2:a sotningsdistriktet (senaste dec. 2015). 

Brandskyddskontroll: (BSK) vart 6:år (senaste okt. 2018). 

Brandskyddskontroll

Vid en Brandskyddskontroll görs en genomgång och bedömning av brandskyddet av fastighetens samtliga eldstäder, rökkanaler och skorstenar samt kontroll av säkerhetsanordningarna på fastighetens tak. Kontrollen kräver tillträde till alla lägenheter med eldstad och genomförs med hjälp av en kamera. Om man finner sprickor eller se andra oklarheter sker fördjupade kontroller där så behövs. 

KOSTNADSFÖRDELNING

Sotning: beställs och bekostas av föreningen. 

Brandskyddskontroll: av fastighetens eldstäder och rökkanaler beställs av föreningen men bekostas av br-innehavarna med eldstad. Efter den taxa som fastställts av Stockholms brandförsvar.

Beräkning av avgift: en grundavgift 136 kr/ man plus timtaxa 751 kr/timme (inkl. moms) Vid utökad besiktning och återkontroll grundavgift för beställningstjänst 136 kr/man plus 3 356 kr (inkl. moms). Taxa Brandskyddskontroll Stockholm fr.o.m. 1 juli 2018 .pdf

Resultaten från brandskyddskontrollen

Det åligger styrelsen att så snart besiktningsprotokollen kommit styrelsen till handa se till att samtliga berörda medlemmar får besked om huruvida deras eldstad och rökkanaler är godkända eller ej. Samt få kopia på protokolletet från skorstensfejarmästarens rörande den egna eldstaden. Vid förfrågan från mäklare eller köpare informerar styrelsen om resultatet från senaste brandskyddskontrollen.

Nyttjandeförbud

Om din eldstad eller rökanaler inte godkänns vid brandskyddskontrollen och behöver renoveras, tätas etc. bestämmer varje br-innehavare själv om och när det ska göras. Ett nyttjandeförbud av eldstaden råder tills det att felet är åtgärdat. Efter åtgärd skall en ny kontroll göras och ev. nyttjandeförbudet kan hävas. Lagar och regler Brandskyddskontoller och Sotning.docx

Avställning

En eldstad som inte används p.g.a. nyttjandeförbud eller annat kan rapporteras som avställd. Då aviseras inte längre BSK och sotning. Om en eldstad som varit avställd åter skall tas i bruk skall detta omedelbart rapporteras till styrelsen så att en ny BSK kan ske innan eldstaden används igen.   

RENOVERING AV ELDSTÄDER, RÖKKANALER m.m.  

Föreningen har ingen skyldighet att hålla eldstäder och rökkanaler i användbart skick. Eller att bekosta renoveringar eller underhåll i de enskilda br-innehavarnas lägenheter.

Renovering av eldstaden eller tätning av rökkanaler etc. bekostas därför av br-innehavarna själva. Detta då fastighetens eldstäder definieras som s.k.”trivselbrasor” och inte utgör fastighetens enda uppvärmningssystem.

Bostadsrätternas Faktablad - Eldstäder.pdf

 

 

 

VIKTIGA REKOMMENDATIONER NÄR DU ELDAR 

Det åligger varje br-innehavare med öppen eldstad att själva kontrollera om det finns synliga sprickor innan man börjar elda.

1. När murstocken är kall är det lätt att det uppstår s.k. kallras när du börjar elda och att rök kommer in i rummet. Du kan förebygga problemet genom att så fort som möjligt få spisen/murstocken varm.

Detta gör du enkelt genom att t.ex. tända eld på en tidning (papper, torv) och hålla upp den i murstocken dras den kalla luften ut. Draget blir bättre och risken för att rök kommer in i rummet minskar avsevärt. 

2. Öppna alltid ett fönster när du ska börja elda i spisen. Använd alltid torr ved. 

3. Stäng fönstret efter att brasan brunnit ett tag och skorstenen blivit varm (gärna en timme).

4. Blir det inte för kallt låt ett fönster stå på glänt när ni eldar. 

5. Eftersom det är dåligt med tilluft i lägenheterna bildas lätt ett undertryck vilket gör att det kan ryka in eller lukta brand, ett fönster på glänt tar bort undertrycket.

6. Du kan enkelt testa draget i din öppna spis genom att sätta fyr på en bit papper eller dylikt. Försvinner röken och askan/flagor upp i skorstenen? Om inte är draget dåligt och rök kan gå ut i rummet. 

7. Elda högst 1-2 liter ved/timme. 

Vidare

8. Se till att gnistor från brasan inte kan spridas. Lämna inte lägenheten eller somna ifrån en brinnande brasa eller så länge det fortfarande  glöder i den öppna spisen.

9. Ta hand om askan på ett säkert sätt. 

Brandlukt och Lågtryck      
Till varje öppen spis finns en rökkanal som mynnar ut i skorstenen på taket. När det är kallt, fuktigt och dessutom råder lågtryck har röken svårt att blåsa iväg. Det är då risk att röken stannar kvar i skorstensmynningen och att den letar sig in i ventilationsrören som ligger nära.

När alla ogynnsamma förhållande samverka kan detta ge upphovtill brandlukt i någon/några av lägenheterna. Föreningen undersöker möjligheten att förlänga rökkanalerna så att problemen med brandrök som kan uppstå under den kalla delen av året förhindras.  

Skriv ut råden När du eldar i din eldstad.pdf

Brandsäkerhet & Brandskyddskontroll