Tillgänglighet

Hur funkar det? Går det besöka vänner eller bo i fastigheten, om man använder t.ex. rullstol eller rullator?

Vi tror att du själv är bäst på att avgöra vad som kan fungera på ett godtagbart sätt för just dig. Men för att underlätta har vi sammanställt information och mått på sådant som kan vara viktigt att veta i förväg.

Gemensamma utrymmen

Entréer 

  • S:t Paulsgatan 18: port bredd 90 cm. Entréplatta i granit höjd 10-15 cm (lätt lutande trottoar). Inga trappor före hissen.
  • Automatiskdörröppnare: på S:t Paulsgatan 18 finns en automatisk dörröppnare installerad.  
  • Om du behöver en fjärrkontroll för att använda dörröppnaren ansöker du om detta hos bostadsanpassningen Stockholms stad. (se länk nedan).
  • Bellmansgatan 15: Port bredd 90 cm. Entréplatta i granit höjd c:a 18 cm (plan trottoar). Två trappor (med ledstång) med 7 respektive 5 steg, innan man når hissen.
  • Det går att använda den plana entrén på S:t Paulsgatan 18 och därifrån ta hissen till källarplanet därifrån når du hissen upp i Bellmansgatan 15:s trappshus.
  • Båda Portarna öppnas med sifferkod och dosan är placerad i stå höjd.
  • Förvaring av hjälpmedel: Rullstolar och rullatorer som får placeras i trapphusen men ej så att de blockerar utrymningsväg eller dörrar. Det går också att förvara förflyttningshjälpmedel i barnvagnsförrådet i källaren. 

  • Hiss: våra hissar når fem våningsplan och källarplanet men inte vindsvåningarna på plan sex.  Hissdörrar med handtag och med gallergrind. Golvmått 85 x 85cm.  Gallergrind 60 cm i öppet läge. En rullator (in/utomhus modell) och ytterligare en person ryms i hissen samtidigt. 

  • Källarförråd: för att nå några av förråden måste två trappsteg passeras.

  • Parkering/Garage: två parkeringsplatser för funktionsnedsatta finns mitt emot entrén på S:t Paulsgatan och två dylika finns vid entrén på Bellmansgatan. Garageplats går att hyra. Det går att ta hissen direkt från garaget. 

  • Stoppmöjlighet: det går att stanna för att släppa av både vid husets båda entréerna. (Bellmansgatan 15 och vid på S:t Paulsgatan 18), vid den senare fungerar endast korta stopp då gatan är smal och båda gatorna är enkelriktade.

  • Soprum: soprummet på S:t Paulsgatan har två trappsteg. På Bellmansgatan nås soprum/grovsoprum direkt från gatan den har en plan entré.

  • Tvättstuga: finns i källaren som du når med hiss. Tröskeln in till tvättstugan är fasad ut höjd 7 cm. Tvättmaskiner, torktumlare är upphöjda och kan liksom mangel skötas från sitthöjd. 

  • Parkering/Garage: två parkeringsplatser för funktionsnedsatta finns mitt emot entrén på S:t Paulsgatan och två dylika finns vid entrén på Bellmansgatan. Garageplats går att hyra. Det går att ta hissen direkt från garaget. 

  • Ljussättning: förbättrad belysning mot anslagstavlor och namnskyltar kommer att installeras  våren 2018. 

Lägenheterna 

  • Lägenheterna: i Brf. Magdalena 4 är väldigt olika. Vilket beror på att flera lägenheter byggts om mer eller mindre, under åren som gått sedan fastigheten uppfördes 1929. 

  • Dörrar & Trösklar: ytterdörr, bredd 85 cm. Dörrar i lägenheterna, 85 cm, klädkammare bredd 60 cm. Original trösklar i ek höjd 3 cm, bredd 11cm.

  • Badrum & Toalett: de flesta badrummen följer fortfarande den ursprungliga planlösningen vilket innebär att de inte har så stor golvyta. Däremot har flera installerat dusch och några av lägenheterna ha ombyggda större badrum. 

  • Kök: en del av köken är tillräckligt stora för att de fungerar som de är, eller kan utan större problem anpassas. I de minsta lägenheterna är köken mer av ”kokvrås” karaktär. I vissa lägenheter har köket flyttats till hallen och i och med det blivit mindre till ytan men tillgängligheten kan ha förbättrats. 

Har du frågor?

Om du har frågor inför en visning eller ett besök? Om du kanske redan bo i huset och något har hänt, som gör att du behöver bostadsanpassning permanent eller tillfälligt? Eller behöver en snabb ad hoc lösning för att kunna komma hem från sjukhus med mera? Kontakta styrelsen, vi har tillgänglighetskompetens i föreningen och kan förhoppningsvis bistå dig.

Bostadsanpassning

Vid behov av bostadsanpassning vid t.ex. funktionsnedsättning gör den enskilde br-innehavren själv en ansökan till Stockholm stads enhet för bostadsanpassning. Ansökan som rör anpassningar utanför bostaden ska alltid godkännas av styrelsen.

Vid anpassningar i lägenheten gäller samma informations krav till styrelsen som vid övriga renoveringar och ombyggnationer. (stadgarna 43§)  

Stockholm stad 

Blankett Ansökan om bostadsanpassningsbidrag.doc

http://www.stockholm.se/FamiljOmsorg/Aldreomsorg/hemtjanst-och-trygghetslarm/Bostadsanpassning/ 

Boverket anpassningsbidrag

http://www.boverket.se/sv/bab-handboken/villkor/

Faktablad från Bostadsrätterna

Bostadsanpassning Info..pdf