Renovera & Bygga om

Som bostadsrättsinnehavare är du ansvarig för inre reparationer och underhåll av din lägenhet. (35§, 36§)

Föreningen ansvarar för allt yttre underhåll såsom fasad, fönster och tak och det som leder fram till lägenheterna, för gemensamma utrymmen. Men varje bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad hålla det inre av lägenheten i gott skick. 

Du får givetvis göra mindre förändringar i din bostad såsom måla, tapetserar, lägga nytt golv m.m. men vid förändring som berör: ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, gas eller vatten, eller annan väsentlig förändring av lägenheten skall br-innehavaren inhämta medgivande av styrelsen. (43§) 

Som bostadsrättsinnehavare ansvarar du även för att arbetet blir fackmannamässigt utfört och följer regelverket för t.ex. våtrum etc. 

Br- innehavarens eget ansvar enligt föreningens stadgar Detta är varjebr-innehavares egna ansvar.pdf

Råd och rekommendationer, som föreningen gärna ser att du som br-innehavare följer

Tänk på att även till synes små åtgärder kan få stora konsekvenser för både dig själv och föreningen om du inte kollat upp regelverk och skydd. För att öka utsikten att lyckas med din renovering och undvika skador, tvister och onödiga kostnader ber föreningen dig att följa de råd och rekommendationer som sammanställts nedan. 

Informera alltid styrelsen

Styrelsen och fastighetsskötaren ska alltid informeras inför renoveringsarbete i din bostadsrätt även vid mindre renoveringar och om byggmaterial måste bäras i trappuppgången eller transporteras i hissen. Vi större arbeten som berör vatten/element, avlopp, el- installationer eller gas skall medgivande från styrelsen inhämtas. Använd gärna Bostadsrätternas blankett nedan.

Informera grannar

Informera även dina grannar om de kommer att beröras av ljud, transporter m.m. Uppge en kontaktperson utöver dig själv som det går att fråga om man undrar om arbetets genomförande m.m.

Kontakta fastighetsskötare/Vattenavstängning

Meddela alltid fastighetsskötaren i förväg om vattnet behöver stängas av vid t.ex. installering av nya vattenkranar, toalettstol och alla typer av arbeten med VVS.  Du som medlem eller din anlitade hantverkare får inte stänga av vattnet i fastigheten utan att kontaktat fastighetsskötaren i förväg.  Detta då avstängning av vatten berör samtliga lägenheter.

Bygglov

Undersök om du behöver bygglov.

Du ansvar för tillstånd

Varje bostadsinnehavare som renovera eller bygger om ansvarar för att erforderliga myndighetstillstånd erhålls om så behövs. Om konsekvenser behöver utredas (kan t.ex. vara om en viss lösning av ventilation eller avlopp) är det br-innehavarens ansvar att vid behov anlita sakkunnig för utlåtande och lämna dessa underlag till styrelsen. Föreningen skall inte drabbas av kostander för att en medlem ändrar i sin bostad. 

Skydda väggar och golv i hiss och trappuppgång 

Sätt upp skyddskartong i hissen om du transporterar byggmaterial och lägg ut skyddskartong på golvet utanför din dörr och i entrén om så behövs. 

Byggavfall

Byggavfall får inte slängas i grovsoprummet. Vid behov beställ hämtning av byggavfall av särskild firma.

Extra städning

Du ansvarar för att se till att det vid behov städas på ditt våningsplan, i trapphuset eller entrén om det skräpas ner av murbruk m.m. Behövs extra städning av trappuppgångarna genomföras p.g.a. renoveringsarbete faktureras kostnaden för detta den medlem som genomför renoveringen.

Spar intyg

Som Bostadsinnehavare bör du dokumentera och spara intyg på att arbetet har utförts fackmannamässigt som t.ex. våtrumsintyg/kvalitetsintyg i 10 år. Vid en framtida försäljning kan en köpare efterfråga dokumentation och om den saknas ställa krav på att besiktning av utfört arbete genomförs. Samma sak gäller när du själv är köpare.

När arbetet är klart

Meddela fastighetsskötaren när arbetet startar och när det är slutfört, eftersom det kan vara bra att byta portkod efter slutfört arbete.

Lämna dokument till föreningens arkiv 

Lämna kopior på att arbetet är fackmannamässigt utfört så som våtrumsintyg/kvalitetsdokument, elinstallationer, arbeten med gasledningar m.m.. De arkiveras under respektive lägenhetsnummer i föreningens arkiv. 

Skriv ut Råd och rekommendationer vid renovering och ombyggnation.pdf

Använd gärna Bostadsrätternas blankett när du söker ”Medgivande” av styrelsen enligt 43§.

Blankett för Ansökan om Styrelsens Medgivande för ombyggnation.pdf

 

Göra själv eller anlita hantverkare?

En del arbeten får du enligt lag inte göra själv. Om du skulle utföra el- och VVS-arbeten själv kan det bli försäkringsproblem om det skulle uppstå en skada. 

Särskilt viktigt vid arbete i våtrum

Badrum ska byggas/renoveras enligt Boverkets byggregler, gällande branschregler och monteringsanvisningarna för alla material och produkter som används. Det finns två alternativa branschregler du kan utgå från: 

  • Byggkeramikrådets (BKR) branschregler för våtrum kallas BBV och är ett frivilligt regelsystem. För att BBV skall gälla måste reglerna avtalas mellan beställare och behörig entreprenör. De kallar sitt intyg för godkänt våtrum för Kvalitetsdokument.
  • AB Svensk Våtrumskontrolls (GVK) kallar sitt intyg för ”Säkra Våtrum”.   

Ventilation

När du renovera badrum eller kök  är det särskilt viktigt att lösningen har en godkänd ventilation. Anlita därför sak kunnig ventilationstekniker för att se till att du får en godkänd lösning. Tänk på att du kan blir skyldig att åtgärda brister eller fel som du förorsakat.

”Stockholmsventilation”

Ursprungligen var alla badrum utrustade med friskluftsventiler som var placerade omedelbart under frånluftsventilen (cirka en meter över golvet). En sådan lösning kallas ”Stockholmsventilation”. En luftström av kallare luft gör att den varma fuktiga luften snabbare stiger och evakueras. Vid en renovering av bostaden är det möjligt att br-innehavaren hittar igensatt ventiler dessa skall i så fall förbli öppna.  

Man får inte ånyo sättas igen återfunna ventiler. Gäller speciellt i kök och badrum. Den ventilationskanale som hittas kan eventuellt vara i behov av att rensas eller åtgärdas på annat sätt. Ansvaret för dylika åtgärder tillfaller föreningen enligt bostadsrättsföreningen (BrL 7 kap 12§ 2st).

Förebygg och undvik vattenskador & mögelbildning

Tips vid planering och vid kontakt med företag

När du ska renovera hemma kan du behöva anlita en hantverkare och det är konsumenttjänstlagen som gäller vid köp av hantverkstjänster och bygg entreprenör.  

  • Jämför olika offerter

  • Anlita alltid fackfolk

  • Kontrollera att firman har F-skattsedel och är utan betalningsanmärkningar är ekonomiskt stabil (allabolag & skattemyndigheten)      
  • Upprätta avtal om vad som ska göras, om arbetets omfattning, om när arbetet ska påbörja och avslutas, om pris inklusive moms, om
    överenskommelser om hur ev. ändringa och tilläggsarbeten.  om vem som står för material, verktyg, el, resor och städning,  om när och hur betalningen ska göras    
  • Kontrollera att firman ansöker om ROT avdrag till skattemyndigheten
  • Kontrollera att de olika hantverkarna är certifierade och har behörighet/ auktoriserad för de arbeten som skall genomföra. Såsom våtrumsintyg/kvalitetsdokument. Läs mer:  https://www.gvk.se/
  • Kontrollera firmans/hantverkarens försäkringsskydd och garantier på utfört arbete 
  • Ta gärna referenser från tidigare kunder
  • Kontrollera om firman har anmärkning hos allmänna reklamationsnämnden
  • Se över ditt eget försäkringsskydd 

Om en skada uppstår

  1. Underrätta styrelsen. 
  2. Om det är en vattenskada är det föreningens försäkringsbolag som står för besiktningen.
  3. Gör en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag.
  4. Ett besiktningsutlåtande upprättas där det framgår vad som orsakat skadan, om-fattning och vilka åtgärder som måste vidtas och en beräkning av kostnader för dessa.

 

§35 detta är varje br-innehavare eget ansvar 

Bostadsrättshavaren svarar enligt 35§ för underhåll och reparationer av bland annat:

  • ytbeläggning på rummens alla väggar, golv och tak jämte underliggande ytbehandling, som krävs för att anbringa ytbeläggningen på ett fackmanna-mässigt sätt
  • icke bärande innerväggar
  • till fönster hörande beslag, gångjärn, handtag,
    låsanordning, vädringsfilter och tätningslister samt all målning utom utvändig målning och kittning av fönster. För skada på fönster genom inbrott eller annan åverkan på fönster svarar dock bostadsrättshavaren.
  • till ytterdörr hörande beslag, gångjärn, glas, handtag, ringklocka, brevinkast och lås inklusive nycklar, all målning med undantag för målning av ytterdörrens utsida, motsvarande gäller för balkong- eller altandörr. För skada på ytterdörr genom inbrott eller annan åverkan på dörren svarar dock bostadsrättshavaren, motsvarande gäller för balkong- eller altandörr
  • innerdörrar och säkerhetsgrindar
  • lister, foder och stuckaturer
  • elradiatorer; i fråga om vattenfyllda radiatorer svarar bostadsrättshavaren endast för målning
  • golvvärme, som bostadsrättshavaren försett lägenheten med 
  • eldstäder, dock inte tillhörande rökgångar
  • varmvattenberedare
  • ledningar för vatten och avlopp till de delar dessa är åtkomliga inne i lägenheten och betjänar endast bostadsrättshavarens lägenhet
  • undercentral (säkringsskåp) och därifrån utgående el- och informationsledningar (telefon, kabel-tv, data med mera) i lägenheten, kanalisationer, brytare, eluttag och fasta armaturer 
  • ventiler och luftinsläpp, dock endast målning
  • brandvarnare

I badrum, duschrum eller annat våtrum samt i WC svarar bostadsrättshavaren därutöver bland annat även för:

  • fuktisolerande skikt
  • inredning och belysningsarmaturer
  • vitvaror och sanitetsporslin
  • klämring till golvbrunn, rensning av golvbrunn och vattenlås 
  • tvättmaskin inklusive ledningar och anslutningskopplingar på vattenledning
  • kranar och avstängningsventiler
  • ventilationsfläkt
  • elektrisk handdukstork

Kök eller motsvarande utrymme svarar bostadsrättshavaren för all inredning och utrustning såsom bland annat:

  • vitvaror
  • köksfläkt
  • rensning av vattenlås
  • diskmaskin inklusive ledningar och anslutningskopplingar på vattenledning   
  • kranar och avstängningsventiler 
  • i fråga om gasledningar svarar bostadsrättshavaren endast för målning.

Lista över varje br-innehavares ansvar från stadgarna  Detta är varje br-innehavares egna ansvar.pdf

Tips

Samlad information från Konsumentverket 

Tips till dig som ska anlita bygghantverkare Konsumentverket .pdf

Att köpa hantverkstjänster (checklista)

https://www.hallakonsument.se/tips-for-olika-kop/kopa-tjanster/anlita-hantverkare/

Avtalsmallar vid anlitande av hantverkare

https://www.omboende.se/sv/Bygga1/Anlita-hantverkare-/Avtal/

AB Svensk våtrumskontroll

https://www.gvk.se/