Förebygg och undvik vattenskador & mögelbildning

Vattenskador är de i särklass vanligaste och dyraste skadorna i fastigheter. Varje år inträffar det drygt 100 000 vattenskador i privat hem. En genomsnittlig badrumsskada kostar drygt 30 000 kr att åtgärda. För en br-förening innebär det att vid varje enskild vattenskada aktiveras föreningens självrisk. Detta för att föreningen är ansvarig för vatten, avlopp och el, allt som m.a.o. finns i väggarna.

Men framförallt vållar vattenskador avsevärt besvär, både för den drabbade och för grannar som också kan komma att påverkas.  

Det är därför viktigt att du är uppmärksam och slår larm om du misstänker att det finns risk för vattenskada. Alla boende i en bostadsrätt kan själva göra enkla inspektioner och förebyggande åtgärder som förhindrar att vattenskador uppstår. Var speciellt noggrann och försiktig vid renovering och ombyggnation av badrum och kök.

För att undvika skador, tvister och onödiga kostnader ber föreningen dig att följa de råd och rekommendationer som sammanställts nedan. 

Badrum

Kontrollera regelbundet rörgenomföringar, kopplingar, vattenanslutningar och klämringen i golvbrunnen, (håller mattan på plats om du inte har klinkers). De är alla kritiska punkter som orsakar många vattenskador. Tänk på att våtrumstapeter, kakel och klinkers liksom yt- och tätskikt åldras, är de äldre än 30 år får man oftast ingen ersättning från försäkringen.

Kontrollera att det inte finns öppna skarvar eller sprickor i vägg- och golvbeklädnader. Ta alltid bort vattensamlingar efter dusch och bad. Åtgärda droppande kranar så snart som möjligt. Se till att skruvhål och rörgenomföringar är tätade.

Fukt ska ventileras bort. Om det bildas kondens på speglar och annat och det visar sig att kondensen finns kvar i tio minuter efter ett bad eller en dusch, då kan detta vara ett tecken på att ventilationen är bristfällig.

Våtrumsintyg & Kvalitetsdokument

Ett badrum ska byggas/renoveras enligt Boverkets byggregler, gällande branschregler och monteringsanvisningarna för alla material och produkter som används. Branschreglerna är branschens tolkning av Boverkets byggregler. När du bygger/renovera badrum finns det två alternativa branschregler du kan utgå från:

  • Byggkeramikrådets (BKR) branschregler för våtrum kallas BBV och är ett frivilligt regelsystem. För att BBV skall gälla måste reglerna avtalas mellan beställare och behörig entreprenör. De kallar sitt intyg för godkänt våtrum för Kvalitetsdokument.
  • AB Svensk Våtrumskontrolls (GVK) kallar sitt intyg för ”Säkra Våtrum”.  

Spar & lämna intyg

Spar dylika intyg i minst 10 år. Vid försäljning kan köpare kräva tillgång till dessa för att vara säker på att arbetet utförts enligt gällande bestämmelser. Lämnnar även kopior till styrelsen så arkiveras dessa dokument på ditt lägenhetsnummer i föreningens arkiv. 

Kök

Den vanligaste skadan i kök orsakas av läckage från diskmaskinen och dess anslutningar. Risk finna att det uppstår läckage vid rörkopplingarna och ballofixer (en ventil som används för att stänga av vattnet i en lägenhet) Kontrollera därför rörgenomföringarna med jämna mellanrum. Underlagen under diskmaskin, kyl och frys bör vara vattentätt genom så kallad ”skvallermatta” som hindrar vatten att rinna ner bakom maskinen. Istället rinner vattnet ut framför maskinen vilket gör att läckage blir synligt och kan förhindras i tid.

Ventilation bad/kök 

När du renovera badrum och kök är det särskilt viktigt att lösningen har en godkänd ventilation. Anlita därför sak kunnig ventilationstekniker för att se till att du får en godkänd lösning. Tänk på att du kan blir skyldig att åtgärda brister eller fel som du förorsakat.

”Stockholmsventilation” 

Ursprungligen var alla badrum utrustade med friskluftsventiler som var placerade omedelbart under frånluftsventilen (cirka en meter över golvet). En sådan lösning kallas ”Stockholmsventilation”.  En luftström av kallare luft gör att den varma fuktiga luften snabbare stiger och evakueras. Vid en renovering av bostaden är det möjligt att br-innehavaren hittar igensatt ventiler dessa skall i så fall förbli öppna.

Man får inte ånyo sättas igen återfunna ventiler. Gäller speciellt i kök och badrum. Den ventilationskanale som hittas kan eventuellt vara i behov av att rensas eller åtgärdas på annat sätt. Ansvaret för dylika åtgärder tillfaller föreningen enligt bostadsrättsföreningen (BrL 7 kap 12§ 2st).

Skriv ut listan ovan: Råd för att minska risken för vattenskador & mögelbildning.pdf

Allmänna Råd & Rekommendationer inför åtgärder i badrum och kök som föreningen gärna ser att du som br- innehavare följer: Se under Renovera och Bygga om

Om en skada uppstår

  1. Underrätta styrelsen. 
  2. Om det är vattenskada är det föreningens försäkringsbolag som står för besiktningen.
  3. Gör en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag.
  4. Ett besiktningsutlåtande upprättas där det framgår vad som orsakat skadan, om-fattning och vilka åtgärder som måste vidtas och en beräkning av kostnader för dessa.

Blankett för skadereglering mellan Brf och br-innehavare Reglering av vattenskada mellan Brf Magdalena 4 och Br.innehavare .pdf

Vem har ansvar och för vad vid en vattenskada?

http://www.bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/artiklar/vem-ansvarar-vad-vid-vattenskador