Ventilation

Ventilationssystemet i vår fastighet bygger på självdrag. Principen bygger på kontinuerligt luftflöde och naturliga temperaturväxlingar. 

Ny luft ska strömma genom bostaden och eftersom den är kallare än den gamla luften så ska den puffa den gamla luften framåt/ uppåt/ mot frånluftsventilerna. Frånluftsventilerna skall alltid finnas i  kök och badrum. Under förutsättning att spjällen är öppna har skorstenarna till de öppna spisarna samma funktion. 

Ett strategiskt arbete med att etappvis förbättra fastighetens ventilation pågår sedan 2019. 

Information frånluftsventilation & värmesystem från vår tekniska förvaltare: Information om värmesystem.pdf

 

Mer om självdrag

Kök, wc och badrum ska enligt lag ha frånluftsventiler. Sovrum, vardagsrum och andra rum måste ha friskluftsventiler. Ett rum får inte vara ”utan” ventilation. Ibland har boende av misstag blockerar ventiler i samband med renovering och ombyggnation eller genom at fläktar som inte uppfyller rätt krav satts in. 

”Stockholmsventilation”

Ursprungligen var alla badrum utrustade med friskluftsventiler som var placerade omedelbart under frånluftsventilen (cirka en meter över golvet). En sådan lösning kallas ”stockholmsventilation”. En luftström av kallare luft gör att den varma fuktiga luften snabbare stiger och evakueras. Tyvärr har många tilluftsventiler i badrum satts igen under åren, men ibland kan de återställas. 

Om det är problem

Blockera inte några tilluftsventiler då det är viktigt att ny luft kommer in på rätt ställen. Om det drar kallt så är det ett tecken på att det behövs fler ventiler. Antalet tilluftsventiler fördelar luftintaget. Öppna dörrar underlättar luftflödet.

Kallras och omvända flöden beror på brist på friskluft och brist på ersättningsluft. Om badrummet fylls med ånga efter bad eller dusch, öppna ett fönster i vardagsrummet några minuter. Om du upplever att det blir osigt när du lagar mat gäller samma sak. Öppna ett fönster i ett annat rum. Om du öppnar köksfönstret i det läget är risken stor att kökets frånluftsventil inte räcker till. När det händer dras oset in i lägenheten.

Vid besiktning av självdrag kontrolleras att ventilationen fungerar åt rätt håll. 

Kort historik om ventilation i fastigheter från 1920-30 talet

Från 1920-talet fick nya byggnader radiatorsystem. Bostadshus fick dessutom badrum. Även omoderna byggnader försågs med badrum och centralvärme. De flesta byggnader var vid denna tid djupa, till skillnad från de småhus som uppfördes senare då funktionalismen slagit igenom. Badrummen förlades därför till byggnadens mörka kärna.

För att ventilera dessa utvecklades den s.k. Stockholmsventilationen. Principen är att badrummet har separata självdragskanaler för till- och frånluft. Tilluften tas in i marknivå på skuggsidan. Frånluften stiger termiskt ut genom frånluftsgaller vid badrumstaket via tegelkanalen i skorstenen. På sommaren, när skorstenstoppen är varmare än luftintaget på gården, skapas undertryck i kanalen som gör att frånluftsflödet tar fart och sval ersättningsluft sugs in i badrummet. Bostädernas kök och boningsrum hade egna frånluftskanaler och tilluftsventiler i yttervägg.(RAÄ, Riksantikvarieämbetet)