Brandsäkerhet

Bränder i bostäder är mer än dubbelt så vanliga som bränder i andra byggnader och varje dygn sker omkring 17 bränder i hemmiljö.

Det bästa brandskyddet är att ha kunskap om vilka risker som finns och att veta hur man skall agerar vid brand eller rökutveckling. Tänk därför igenom i förväg hur du ska bete dig och ta dig ut om det skulle börjar brinna.

Grundregeln är

RÄDDA – VARNA – LARMA– SLÄCK

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus.

Använd inte hissen.

Om det inte är i din lägenhet som det brinner är det säkrare att stanna kvar i din lägenhet. Våra lägenheter fungera som brandceller och är byggda att stå emot brand tillräckligt länge för att räddningstjänsten ska hinna fram. 

Rök stiger uppåt så om du befinner dig i ett rum som blivit rökfyllt huka dig och håll dig under röken, det finns frisk luft nertill och kryp ut. Att ställa sig upp eller gå in i ett rökfyllt rum kan vara livsfarligt p.g.a. brandgaser och giftig rök från t.ex. plastprodukter.

Agera alltid direkt. När branden är liten har du fortfarande chans att släcka den själv.

Brandvarnare

För att säkerställa att alla har fungerande och rätt placerade brandvarnare montera föreningen regelbundet nya brandvarnare i alla lägenheter. 

Föreningen ansvarar även för att det finns fungerande brandvarnare i alla gemensamma utrymmen.

Skumsläckare

Skumsläckare finns i trappuppgången på Bellmansgatan i sop/cykelrummet på S:t Paulsgatan och vid tvättstugan i källaren.

Föreningen ansvar för att Brandskyddskontroller (BSK) och sotning genomförs enligt lagstadgade tidsintervaller. 

 

 

 

Undvik och förebygg 

El: El- produkter som lätt bli varma såsom laddare, tv-spel, datorer, köksmaskiner och lampor innebär risker. Täck aldrig över dem, kontrollera att sladdar och kontakter inte är trasiga och dra ut kontakten när du är klar. Anlita alltid behörig elektriker för att utföra elarbeten och el installationer. 

Eldstad: se till att gnistor från brasan inte kan spridas. Lämna inte lägenheten eller somna när brasan brinner eller så länge det fortfarande glöder i den öppna spisen. Ta hand om askan på ett säkert sätt. BSK- Sotning-Eldningsinstruktioner

Framkomlighet: det är inte tillåtet att utnyttja trapphusen för förvaring p.g.a. utrymningsregler och risk för brand. (Undantaget är rullstolar och rullatorer som får placeras i trapphusen men ej så att de blockerar utrymningsväg eller dörrar).

Ljusdekorationer: har ersatt julgranarna i adventstid eftersom brandskyddsmyndigheten avråder från möblering av trapphus.

Förvaring: det är absolut förbjudet att förvara brandfarliga ämnen som produkter med risk för självantändning eller explosion i din bostad eller i ditt förråd. Det är också förbjudet att förvara lådor, möbler etc. utanför förrådsutrymmen eller i källargångarna p.g.a. utrymningsregler

Levande ljus: släck levande ljus när du lämnar rummet. Ställ aldrig värmeljus direkt på underlaget. Håll ljusen borta från gardiner och annat brännbart material. 

Spisar: glöm inte att stänga av spisen när du är klar. Brännbart material ska aldrig ligga på spisen. Gå aldrig från köket om något kokar på spisen. Om det brinner i en kastrull, kväv elden med ett grytlock, inte med vatten..

Brandvarnare- en billig livförsäkring

Det är när du sover som du är som mest försvarslös mot rök och brand. En fungerande brandvarnare reagerar på den livsfarliga röken och väcker dig. Alla brandvarnare som får säljas i Sverige måste uppfylla en fastställd internationell teknisk standard och vara CE-märkta.

Montera en brandvarnare

  • Brandvarnare bör placeras i eller intill sovrum.
  • Placera brandvarnare nära köket, där det är vanligt att bränder börjar.
  • Brandvarnarna placeras i taket och helst mitt i rummet, men minst 50 cm från vägg.
  • Väggmontage kan dock fördröja tiden för aktivering.
  • Ett fritt utrymme på minst 50 cm ska finnas runt om brandvarnarna.
  • Brandvarnare ska inte placeras i närheten av ventilationsöppningar.
  • Glöm inte att testa brandvarnarna när du monterat upp dem!

Brandfilt

En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare för att släcka mindre bränder eller minska spridning av en brand som uppstått. Brandfilten består av ett eller två lager glasfiberduk med ett tätskiktslager som släpper igenom ett minimum av brännbara gaser. Vi rekommenderar en brandfilt som är 120 x 180 cm. Förvara brandfilten så att du lätt kommer åt den. Om det börjar brinna i någons kläder, försök få personen att lägga sig ner så att elden kvävs mot marken. Lägg på brandfilten, börja uppe vid huvudet. Se till att filten sluter tätt. 

Brandsläckare

Brandsläckare har olika benämningarna och klasser som du bör känna till för att kunna göra rätt val. Den svenska standarden för handbrandsläckare är en gemensam europeisk standard, SS-EN 3-7.

A-släckare kan användas i normala bostads- och kontorsmiljöer och produktions- och lagerlokaler inom industrin där det framförallt finns trä, papper och textilier. A-släckare innehåller vatten, skum eller pulver.

Spisvakt

Det är lätt att glömma en spisplatta påslagen.  En spisvakt är en teknisk anordning som övervakar spisen och vid risk för brand antingen ska påkalla en åtgärd från omgivningen eller bryter elförsörjningen till spisen innan en brand har hunnit uppstår. 

https://www.brandskyddsforeningen.se/brandsakerhet-i-hemmet/hemma/